Tikkurilasta tähtiin -osiossa otamme käsittelyyn pelaajia, jotka ovat urallaan pelanneet taikka kasvaneet Tikkurilan Palloseuran riveissä. Ensimmäisessa osassa valokeilaan astelee Suomen naisten maajoukkueen, Helmareiden, maalitykki Linda Sällström.

Suomalaiselle jalkapalloväelle Linda Sällström on tuttu nimi. Viime lokakuussa Helmareiden kaikkien aikojen eniten maaleja viimeistelleeksi pelaajaksi noussut Sällström on urallaan ehtinyt olla monessa mukana. Seurajoukkuetasolla Ranskalaista Paris FC:tä edustava hyökkääjä on mm. valittu vuoden naisjalkapalloilijaksi vuonna 2008, selättänyt kolme vakavaa polvivammaa sekä suorittanut Ruotsissa pelatessaan lääkäriopintojen kolme ensimmäistä jaksoa.

Nopeus valttikorttina

Palataan kuitenkin hieman ajassa taaksepäin. Tarkalleen ottaen tilanteeseen, jossa 14-vuotiaan, alun perin Korson Palloseuran kasvatin oli tarkoitus pelata TiPS:n B-tyttöjen joukkueessa. Tulosta kuitenkin syntyi maalien muodossa niin tiuhaan tahtiin, että Sällström nostettiin jo 14-vuotiaana TiPS:n naisten edustusjoukkueeseen.

-Täytyy itsekin myöntää, että siirtyessäni naisten edustusjoukkueeseen B-tyttöjen sijaan, en ollut täysin ”kärryillä” esim. miten sarjaportaat toimivat ja missä itse tulee pelattua. Menin sinne minne käskettiin.

Sällströmin pelillisiin vahvuuksiin on aina kuulunut nopeus, sekä taito viimeistellä tiukassakin paikassa. Varsinkin nopeuden vikkelä hyökkääjä nostaa itsekin esiin.

-Taidollisesti saatoin olla muita vielä tuolloin jäljessä, mutta nopeuteni oli kuitenkin niin kova valtti jolla pärjäsin hyvin naisten peleissä. Maaleja tuli paljon ja pelikaverit petasivat useita paikkoja, mutta täytyy myöntää että siihen aikaan olin vielä melko huono viimeistelemään joten paikkoja tarvitsi useita ennen kuin pallo tiensä maaliin löysi, Sällström kuittaa huumorilla.

Vaikeuksien kautta voittoon

Maaleja, maaleja ja paljon maaleja. Yksi suomalaisen jalkapallohistorian kliinisimpiä viimeistelijöitä on ehtinyt urallaan useaan otteeseen nostamaan kädet ilmaan täysosuman merkiksi. Varsinkin hyökkääjillä, maalit ja menestys ruokkivat itseluottamusta ja luovat lisää paloa pelaamiseen. Usealla huippu-urheilijalla kuitenkin tulee yleensä urallaan tilanne vastaan, joka koettelee tätä kaikkea. Sällströmillä ne olivat kolme lyhyen ajan sisään sattunutta polvivammaa.

Tarkalleen ottaen kolme vakavaa polvivammaa, kolmen vuoden sisään.

-Ensimmäisen polvivamman osalta kaikki oli vielä niin uutta ja vamma jopa antoi enemmän kuin se otti, sekä oli todella opettavainen kokemus, vaikka tulikin pitkä breikki peleistä.

2013 pelattiin Ruotsissa naisten EM-kisat, joissa Sällströminkin oli tarkoitus pelata. Lyhyen ajan sisään sattunut toinen polvivamma kuitenkin pilasi kisamatkan.

-Toinen loukkaantuminen tuntui menevän todella nopeasti ja polvi lähtikin hyvää vauhtia kuntoutumaan. Toisen loukkaantumisen osalta asiat menivät jo ns. ”rutiinista”, tiesin mitä tehdä ja mitä oli odotettavissa, Sällström sanoo.

Sällström kuntouttikin toisen vamman kohdalla polvea hyvin nopeasti ja tuloksellisesti, katse lukittuna Ruotsin EM-kisoja kohti.

-Polven leikkaamisesta kisoihin oli neljä kuukautta. Elättelin toiveita että olisin mukana kisoissa, joka toi todella kovaa motivaatiota kuntouttamiseen.

Aivan kisoihin mennessä Sällström ei kuitenkaan polvea saanut täyteen iskuun, jonka vuoksi kisat jäivät Helmarit-tähden osalta pelaamatta. Kuntoutus oli kisojen aikaan kuitenkin jo loppusuoralla ja tie oli jälleen auki uusiin saavutuksiin ja menestystarinoihin.

Epäonnisesti, melkein heti toisen loukkaantumisen perään Sällström loukkasi polvensa kolmannen kerran. Tämä oli jo tähtihyökkääjällekkin kova ja vaikea paikka.

-Kolmannen vamman kohdalla oli henkisesti todella raskasta. Siinä teki jo mieli lyödä hanskat tiskiin, olo oli hieman epäuskoinen, kun tuntui että ei tästä mitään tule ja polvet hajoilee, Sällström toteaa huokaillen.

Kolmas polvivamma saikin maalitykin jo hetkellisesti ajattelemaan, että onko jalkapallon pelaamisessa enään mitään järkeä?

-Tulihan siinä mietittyä jo urankin jatkoa, että pitäisikö nappikset ripustaa naulaan pelaamisen osalta.

Sällströmin periksiantamattomuus ja tahtotila, ovat varmasti myös osasyitä siihen, miksi hänestä ylipäätään kuoriutui maailmanhuippu jalkapalloilija. Samaa mentaliteettia hän käytti myös kolmannen vamman kohdalla.

-Tulin kuitenkin toisiin ajatuksiin, päätin että hoidan tämän kuntoutuksen maaliin asti ja katson tilannetta sen jälkeen, että kiinnostaako jalkapallo enään ja riittävätkö taidot vielä. En halunnut löytää itseäni tilanteesta, jossa vanhempana kaduttaisi ja tulisi ajateltua, että miksi luovutin. En halunnut myöhemmin katua mitään, joten päätin hoitaa polven kuntoon, Sällström toteaa päättäväisesti.

Tämä päätös oli oikea. Kaikkien hankaluuksien jälkeen, Sällström on yhä yksi tärkeimpiä palasia sekä maajoukkueessa, että seurajoukkueen paidassa.

-Kun kuntoutukset oli tehty ja palasin pelikentille, siinä vaiheessa tuntuikin sitten hieman tyhmältä, että miksi lopettaisin pelaamisen nyt.

Aika kultaa muistot

TiPS:n ajoilta Sällströmillä on paljon hyviä muistoja. Merkittävimmäksi muistoksi Sällström kuitenkin nostaa kauden, jolloin naisten edustusjoukkue kohtasi SM-sarjan nousukarsintojen ratkaisevassa pelissä MPS:n, Malmin Palloseuran.

-Kyseessä oli tuolloin meidän ensimmäinen vuosi ykkösessä ja tavoitteenamme oli vain säilyttää sarjapaikka. Yhtäkkiä kuitenkin löysimme itsemme nousukarsinnoista ja ratkaisevasta pelistä MPS:ää vastaan.

TiPS oli kohdannut jo kauden aikana MPS:n useaan otteeseen, jokaisella kerralla kyyti oli ollut melko kylmää.

-Kaudella hävisimme heille aina suurinumeroisesti. Tuntui että ei meillä silloin mitään saumoja olisi heitä vastaan. Sen aikainen valmentajamme Tommi Nietosjärvi ei päässyt ratkaisevaan peliin tuolloin paikalle ja meiltä puuttui muitakin pelaajia, Sällström naurahtaa.

MPS:llä olikin pukuhuoneen puolella jo kuohuviinit kylmenemässä nousujuhlia varten. Sisukas ja taidolla höystetty TiPS:n joukkue oli kuitenkin tästä eri mieltä.

-Jotenkin siinä sitten kävikin niin, että mehän sen pelin voitimme. Oli kieltämättä todella epäuskoinen fiilis, että mitä sitä tuli juuri tehtyä, että noustiinko me nyt todella korkeimmalle sarjatasolle ja voidaanko me edes ottaa nyt tätä paikkaa vastaan, Sällström jatkaa naurahtaen.

Kyseistä kautta Sällström muistelee yhä lämmöllä.

-Kyseinen kausi oli todella mahtava. Tuli paljon maaleja ja voittoja, sekä oli todella kivoja pelikavereita. Kaikenkaikkiaan kaudesta jäi todella hyvä tunnelma ja on yhä mieleenpainuva.

Tämän lisäksi Sällströmin mieleen on jäänyt TiPS:n ajoilta pelikaverit, sekä päävalmentaja Tommi Nietosjärvi, jolle Sällström jakaa kiitosta.

-Parhaiten mieleen kyseisiltä ajoilta jäi useat pelikaverit, jotka pelasivat monta vuotta kanssani samaan aikaan. Osa heistä ovat yhä hyviä ystäviäni. Valmentajamme Tommi Nietosjärvi on myös jäänyt kyseisiltä kausilta hyvin mieleen.

45 maalia maajoukkuepaidassa, useita maaleja niin kotimaan kentillä, kuin ulkomaillakin. Tällä hetkellä Paris FC:tä edustava Sällström on kokonaisuudessaan malliesimerkki siitä, kuinka kova työ palkitaan. Vaikeuksien voittaminen yhä uudestaan ja uudestaan ja sieltä takaisin huipulle nouseminen, on esimerkkinä loistava siitä, millaisesta huippupelaajasta on kyse. Tikkurilan Palloseura on ylpeä siitä, että olemme saaneet toimia kyseisen pelaajan joukkueena hänen häikäisevällä urallaan.

Valmentajaa TU12/TU13 joukkueeseen

Haemme apuvalmentajaa U12/U13 tyttöjen joukkueeseen. Joukkue harjoittelee neljästi viikossa Tikkurilan urheilupuistossa ja joukkueessa toimii vastuuvalmentajana pitkään seurassa ja ryhmässä toiminut Katri Toivonen. Ryhmään haetaan apuvalmentajaa,

Lue lisää »KAUSIKORTIT
MYYNNISSÄ!

Tule mukaan tukemaan suomalaisen jalkapalloilun tulevia lupauksia, nauti jäseneduista ja saa ilmainen sisäänpääsy edustusjoukkueiden otteluihin. Kausikortista 10€ junioritoimintaan!

Tule mukaan!

TIKKURILAN PALLOSEURA

JALKAPALLOA VIHREÄLLÄ SYKKEELLÄ!

FANIKAUPPA

Tue seuraa ja pukeudu tyylikkäästi!​