TiPS vahvalla ja pirteällä ilmeellä kotivoittoon 

TiPS vahvalla ja pirteällä ilmeellä kotivoittoon

.

TiPS-IK Myran 5-1 (3-0)

12´ Jenna Topra 1-0

27´ Jenna Topra 2-0 rp

36´ Joanna Tynnilä 3-0

54´ Oona Siren 4-0

67´ oma maali 5-0

88´ Amanda Kass 5-1

.

,

TiPS pelasi kesätauon jälkeen ensimmäisen kotiottelunsa IK Myrania vastaan. Peli ei jättänyt lopulta mitään sijaa jossittelulle. Tikkurilalaiset olivat selvästi vahvempia heti alusta lähtien. Lukemat 5-1 kertovat siitä, että ainakaan tässä pelissä eivät liigataulukon häntäpään vieraat kyenneet haastamaan Naisten liigan kärkisijoista kamppaileva TiPS:iä. Lauantaisella voitolla TiPS nousi takaisin sarjakolmoseksi ja koossa on nyt 21 pistettä.

TiPS oli ennen peliä ennakkosuosikki. Se myös aloitti ennakkoasetelman mukaan eli erittäin vahvasti. Vihreä vyöry alkoi myllyttää hyökkäyksiä rennolla otteella heti alkuminuuteista alkaen. Vierasjoukkue IK Myranin hyökkäykset pysähtyivät yleensä viimeistään puolikentässä, jonka jälkeen TiPS lähtikin heti vauhdilla eteenpäin. TiPS nousi monipuolisesti kummankin laidan kautta. Elli-Noora Kainulainen laittoi muutamia maukkaita palloja maalin edustalle, mutta viimeistelyssä ei kuitenkaan onnistuttu. Oikealta laidalta Nora Lehto sai myös pari erinomaista palloa IK Myranin maalille, mutta tässä vaiheessa vieraiden puolustus vielä piti.  Ottelun aikana myös tikkurilalaisten puolustuslinja Emmi Siren, Eerika Hämäläinen ja Joannan Tynnilä nousivat useita kertoja vahvasti. Tynnilä teki kulmasta maalin ja Hämäläisen toisen puoliajan kaukolaukauksesta seurannut kulmapotku johti TiPS:in viidennen maalin syntyyn.

TiPS pelasi kokonaisuudessaan erittäin vahvan ottelun. Kärjessä Topra ja Moona Talka tekivät paljon töitä. Useat oikea-aikaiset juoksut tarjosivat joukkuekavereille mahdollisuuksia jakaa palloa maalintekopaikkoihin. Pelissä ei juurikaan syntynyt tilanteita, joissa TiPS-pelaajilla ei olisi ollut useampia syöttövaihtoehtoja tarjolla. Peli näytti kokonaisuudessaan helpolta. Keskikentän keskusta Oona Siren, Ronja Isokääntä ja Linda Kaijasilta hoiti pallot tarvittavalla varmuudella, eikä vierasjoukkue päässyt lopultakaan moniin maalipaikkoihin. TiPS-puolustus oli totutusti betonia. Maalissa Henriikka Mäkelä torjui yhtä lukuun ottamatta kaikki pallot, jotka alueelle torjuttavaksi tulivat.

Lauantain ensimmäinen maali syntyi jo pelin 12. peliminuutilla, kun Oona Siren antoi vasemmalle laidalle syötön Eli-Noora Kainulaiselle. Kainulainen jatkoi matalana maalin edustalle, josta totutun väkevästi pelannut Jenna Topra viimeisteli kotijoukkueen 1-0 johtoon. Vihreä pyörre jatkui, ja TiPS meni 2-0 johtoon 27. minuutilla, kun Nora Lehto syötti boksin sisälle Jenna Topralle. Puolustaja tuli tilanteeseen aavistuksen liian kovaa ja kaatoi Topran rangaistusalueella. Rankkarin veti viileän varmasti maaliin Topra. Ensimmäisen puoliajan kolmas maali syntyi suoraan kulmapotkusta, kun Joanna Tynnilän antama täydellisen korkuinen  kierteinen kulma kiersi komeasti IK Myranin maalin takanurkkaan yllättäen täysin vieraiden maalivahdin Jillian McVickerin. Tauolle mentiin kotijoukkueen vahvassa 3-0 johdossa.

Osaltaan vierasjoukkueen pelisuunnitelmaa pisti ensimmäisellä puoliajalla uusiksi loukkaantuminen, jonka vuoksi se joutui tekemään ensimmäisen vaihtonsa jo 26. minuutin jälkeen. Janni Laakso loukkasi kyynärpäätään, minkä seurauksena aikainen vaihto Emmi Malkamäkeen.

Toisella puoliajalla jatkettiin siitä, mihin ensimmäisen nelivitosen jälkeen jäätiin. Kotijoukkue hallitsi peliä sen kaikilla osa-alueilla. Kamppailu oli tässä vaiheessa jo käytännössä ratkennut, ja tämä saattoi osaltaan hieman herpaannuttaa tikkurilalaisten keskittymistä. Syötöt olivat ajoittain aavistuksen epätarkkoja, ja hyökkäykset ajautuivat ensimmäistä puoliaikaa enemmän kuskailuksi, joissa viimeistään rangaistusalueen tuntumassa vastaan tullut keltainen pelaajamuuri pysäytti hyökkääjän ja pallon. Laitoja ei enää käytetty ensimmäisen puoliajan malliin.

Toista puoliaikaa oli pelattu vajaa 10 minuuttia, kun Ronja Isokäännän hyökkäyspään rajaheitto ajautui puolustajan huolimattoman purkupallon seurauksena läpi ottelun erinomaisesti pelanneelle Oona Sirenille. Siren laukaisi n. 20 metristä kliinisen tarkasti tolpan ja maalivahdin selän kautta syntyneen kimmokkeen avulla pallon maaliin. Kotijoukkueen johto oli nyt jo 4-0. Ottelussa tarjolla olleet pisteet oli viimeistään tässä kohdin jo jaettu.

TiPS teki ensimmäisen vaihtonsa 63. minuutilla, kun rajusti töitä tehnyt Nora Lehto jätti kentän. Tilalle vaihdettiin Aino Martikainen. TiPS-hyökkäykset haastoivat edelleen vieraiden keskikenttää ja puolustuslinjaa. Tikkurilalaisten iltapäivän viides maali syntyi jälleen kulmapotkusta. Tynnilän kulma tavoitti kulmapotkukuvion päätteeksi Emmi Sirenin, jonka veto muutti IK Myranin puolustajasta suuntaa. Sirenin maali merkittiin kuitenkin kipeästi korjaamista vaativien nykysääntöjen mukaisesti pöytäkirjaan lopulta vierasjoukkueen omana maalina.

TiPS teki ottelussa vielä kaksi vaihtoa. Ensin Moona Talka vaihdettiin Laura Kölhiin, joka siirtyi pelaaman vasempaan laitaan. Kaksi toisella puoliajalla sisään vaihdettua tuorejalkaista laituria tarjosi kotijoukkueelle taas vaihtoehtoja. Muutaman kerran tätä mahdollisuutta pyrittiinkin hyödyntämään. IK Myranin maalivahti McVicker kuitenkin hallitsi ilmatilansa ja maalinedustan. McVicker pelasikin viidestä takaiskumaalista huolimatta erittäin hyvän pelin.

Tikkurilalaiset vaihtoivat vielä pelin lopulla loukkaantuneen Kainulaisen Roosa Ariyoon. Viimeisillä minuuteilla Ariyo koki itsekin kovia, kun vierasjoukkuueen pelaaja taklasi rajusti pallontavoittelutilanteessa TiPS-pelaajaa. Hetken huoltotoimien ja levon jälkeen Ariyo pystyi kuitenkin kotiyleisön helpotukseksi palaamaan kentälle.

IK Myran teki pelin ainoan maalinsa vasta aivan loppuhetkillä, kun Amanda Kass pääsi kulmapotkun jälkitilanteessa tuikkaamaan pallon TiPS-maalivahti Henriikka Mäkelän käsien kautta maaliin.

– Joukkue pelasi vapautunutta ja monipuolista hyökkäyspeliä, saimme luotua ison määrän maalipaikkoja ja tuloksena niistä 5 maalia. Puolustimme myös rohkeasti tilan pois vastustajalta. Pidimme pallonhallinnan läpi ottelun. Viihdyttävä ottelu kotiyleisölle, summasi päävalmentaja Patteri Kaijasilta voittoisan ottelun.

TiPS jatkaa tästä kohti kauden tärkeimpiä pelejään. Seuraavan kerran pelataan lauantaina 20.7. Tuolloin Tikkurilaan saapuu TPS.

TiPS-IK Myran oli YLE Urheilun tuotannossa, joten se on ainakin jonkin aikaa nähtävissä YLE Areenassa.
https://areena.yle.fi/1-50148910

.

TiPS avaus:

2 Emmi Siren

3 Joanna Tynnilä

4 Oona Siren

5 Ronja Isokääntä

7 Linda Kaijasilta

8 Eerika Hämäläinen

10 Jenna Topra

14 Nora Lehto –> 63´ Aino Martikainen

16 Henriikka Mäkelä

17 Moona Talka –> 69´ Laura Kölhi

23 Elli-Noora Kainulainen –> 77´ Roosa Ariyo

.

Vaihtopelaajat

1 Riina Isokääntä

6 Laura Kölhi

9 Roosa Ariyo

11 Aino Martikainen

15 Heljä Jokela

18 Waranya Chaimuk

Kuva: Jari Mäensivu