Jyväskylän Harjulta ei tänään pisteitä

Jyväskylän Harjulta ei tänään pisteitä

JyPK-TiPS 2-0 (0-0)

59´ Honkanen Henna-Riikka 1-0

90+3´ Honkanen Henna-Riikka

Helteisellä Jyväskylän Harjulla pelattu Naisten Liigan ottelu JyPK-TiPS päättyi kotijoukkueen 2-0 voittoon. Peli oli jännittävä aivan loppusekunneille asti, sillä JyPK-johdosta huolimatta pelin jälkipuolisko oli vahvasti tikkurilalaisten hallinnassa.

– Erikoinen matsi, tappiota emme pelillisesti mitenkään ansainneet, mutta nöyrästi pitää oppia tästä taas seuraavaan matsiin pelin voittamiseksi, totesi TiPS:in päävalmentaja Petteri Kaijasilta ottelun jälkeen suurimman tunnekuohun laannuttua.

Ottelun ensiminuuteilla kotijoukkue JyPK tuli vahvasti. Parin peliminuutin jälkeen tulikin jo ensimmäinen jyväskyläläisten maalipaikka, kun TiPS-pelaajan syöttö alaspäin kulkeutui lopulta vihreäpaitaiselle kotijoukkueen hyökkääjälle. Tämä ei kuitenkaan kyennyt käyttämään tilaisuuttaan, vaan tälläsi pallon taivaisiin. Pian edellisen tilanteen jälkeen avauspuoliajalla erityisesti sen alkupuoliskolla vahvasti esiintynyt Lavdije Begolli nousi oikeasta laidasta päädyn kautta, tarjosi syötöllään vetopaikan joukkuekaverille, mutta veto jälleen reilusti yli maalin. 8 minuutin kohdalla kotijoukkueella oli ollut jo kaksi erinomaista maalintekotilaisuutta.

Peli kuitenkin hiljalleen tasoittui, ja siirtyi lopulta enimmäkseen vierasjoukkue TiPS:in komentoon. JyPK ei kyennyt toden teolla haastamaan vieraita. Keskuspuolustajat Emmi Siren ja Joanna Tynnilä hallitsivatkin yhdessä maalivahti Henriikka Mäkelän kanssa tikkurilalaisten maalinedustaa. TiPS:ille sitä vastoin syntyi lukuisia paikkoja, mutta ruuti oli tänään märkää.

12. minuutin kohdalla Moona Talka pääsi laukaisemaan rangaistusalueen kulmasta, veto lähtikin mainiosti, mutta JyPK-maalivahti torjui pallon yli maalin. Hyvän ottelun pelannut Nora Lehto nousi laidalta useampaan kertaan vahvasti, ja oli toistuvasti aiheuttamassa harmia jyväskyläläispuolustukselle. Oona Siren johti hyvin keskikentän peliä osallistuen vahvasti useisiin keskeltä lähteneiden hyökkäysten käynnistyksiin. Oona Siren palkittiin kokonaisuutena vahvan pelinsä jälkeen tikkurilalaisten parhaana pelaajana. JyPK-pelaajilla oli toistuvasti hankaluuksia saada Sireniä pysäytettyä. Vasemmalla laidalla Elli-Noora Kainulainen haastoi vastustajiaan ja oli hankala pideltävä jyväskyläläisille. Kainulainen leikkasi laidasta vahvasti keskelle 25. minuutin kohdalla, jolloin häntä jouduttiin rikkomaan. Joanna Tynnilän antama suora vapari leijaili kuitenkin yli maalin. Pian tilanteen jälkeen TiPS joutui vaihtamaan, kun edellisestä vammasta juuri toipunut Kainulainen joutui jättämään kentän takareisivamman vuoksi. Hänen tilalleen vaihdettiin Aino Martikainen.

Ensimmäisen puoliajan puolen tunnin kohdalla peli alkoi kääntyä selvästi TiPS:ille. 31 minuutin kohdalla joukkueen kapteeni Ronja Isokääntä veti yllättävän kaukolaukauksen, joka osui ylärimaan ja kimposi siitä yli maalin. Muutama minuutti tämän jälkeen pääsi Tynnilä vapaapotkuin jälkitilanteesta tekopaikkaan, mutta veto etuyläkulmasta ohi. Aivan puoliajan loppuun TiPS rakensi vielä erinomaisen paikan, kun Lehto sai haltuunsa Martikaisen syötön. Lehdon veto kuitenkin puoliaikaa kokonaisuutena hyvin kuvaavasti selkeästi maalin yli.

Ensimmäistä puoliaikaa leimasi kummankin joukkueen heikko viimeistely. Yhteensä joukkueilla oli kymmenkunta maalipaikkaa, mutta vedot suuntautuivat pääasiassa reilusti yli maalin. Kumpikaan maalivahti ei joutunut lopulta edes esittelemään parasta osaamistaan. Tauolle lähdettiin tilanteessa 0-0.

– Nurmen aiheuttamat kenttämestarin erikoiset aiheuttivat ongelmia pelin rakentelussa, varsinkin ottelun alussa. Peliin saatiin kuitenkin ote alkuvaikeuksien jälkeen ja loimme riittävän määrän paikkoja ottelun voittamiseen jo ekalla puoliajalla. Useita vetoja ja reboundeja päästiin kokeilemaan boksin sisältä, mutta palloja ei saatu tänään verkon perukoille, kaksi ylärimaa kaukovedoistakaan ei lämmittänyt meitä ottelun jälkeen, totesi päävalmentaja Kaijasilta.  

JyPK aloitti toisen puoliajan taas vahvasti. Heti alkuun Begollin laukaus n. 25 metristä, mutta maalivahti Henriikka Mäkelä torjui pallon varmasti. Peli oli tasainen, mutta kuitenkin tikkurilalaisten hallinnassa. Tätä hallintaa ja luotuja maalipaikkoja ei tänään kyetty hyödyntämään. TiPS loi maalipaikkoja hyökkäämällä laidoista, keskeltä ja erikoistilanteista. Kulmapotkuja tikkurilalaiset saivat lähemmäs kymmenkunta. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että ei JyPK-maalivahti Pauliina tähtinen kovinkaan moneen tiukkaan tilanteeseen lopulta joutunut. TiPS:in parhaisiin paikkoihin lukeutuivat Jenna Topran kaukolaukaus kohti alakulmaa ja Talkan pusku kulmapotkusta.

Kun toista puoliaikaa oli pelattu noin vartti, siirsi Henna-Riikka Honkanen kotijoukkueen 1-0 johtoon. Maaliin johtanut laukaus lähti n. 20 metristä, kun Honkanen ensin leikkasi kahden TiPS-pelaajan välistä keskelle, ja tälläsi hallitusti kaukolaukauksen maaliin. 1-0 johto kotijoukkueelle.

Maalin jälkeen JyPK alkoi pitämään palloa ja ajoittain myös hyökkäysten pituus kasvoi. TiPS jäi aavistuksen perässä juoksijaksi. Varsin pian tilanne muuttui kuitenkin jyväskyläläisittäin johtoaseman puolustamiseksi. TiPS alkoi ohjata, ja samalla JyPK toivoi parasta, peliajan täyttymistä ja erotuomarin loppuvihellystä.  

TiPS loi pelin lopulla muutamia maukkaita maalipaikkoja. Pelin 64. minuutin kohdalla Oona Siren jakoi pallon vasempaan laitaan Martikaiselle, jonka kaukolaukaus osui ensin ylärimaan, josta pallo kimmahti maalin vasempaan pystypuuhun, mutta lopulta maaliviivan ulkopuolelle. Välittömästi tämän jälkeen Martikaisen keskitys Lehdolle vitosen viivalle, josta pallo Ronja Isokäännälle, mutta pallo jälleen yli maalin. Seuraavaksi Oona Siren pääsi kokeilemaan, mutta veto ohi takayläkulmasta. Tikkurilalaisten vyörytys jatkui, ja välittömästi tämän jälkeen oli Lehdon vuoro vetää suoraan päin maalivahtia. Kohta taas pallo pomppi jyväskyläläisten rangaistusalueella, minkä seurauksena syntyi maalipaikka Topralle. Veto kuitenkin päivän teeman mukaisesti yli maalin.

Toisen puoliajan jälkipuolisko oli kuin yhtä maalia, ja JyPK saikin aikaan varsin vähän tilanteita tai edes hallittuja hyökkäyssommitelmia. Ottelun nälkäisimpänä pelaajan palkittu Begolli oli toisella puoliskolla vaarallinen, ja hän pääsikin kerran ohjaamaan maalin edustalta, mutta ei se aina osu ammattilaisiltakaan. Pallo jälleen selvästi ohi maalin.

Pelin viimeisen kymmenen minuuttia TiPS haki tasoitusta samalla kun JyPK toivoi päätösvihellystä. TiPS haki vielä uutta vaihdetta silmään tekemällä toisen vaihdon, jossa Heljä Jokela vaihdettiin sisään Linda Kaijasillan tilalle. Lopussa TiPS:ille paikkoja paikan perään, mutta ei maalia. Takaa-ajossa ollut TiPS nosti riskilläkin pelaajiaan ylös, kiristi ruuvia ja lisäsi painetta hyökkäyspäässä. Lopulta ottelun lisäajan kolmannella minuutilla Honkanen pääsi Begollin syötöstä läpiajoon, eikä erehtynyt. Loppulukemat 2-0 kotijoukkueelle.

Erinomainen sää, olosuhteet kohdallaan ja pelikin loppuun saakka jännittävä. Ei kuitenkaan tänään pisteitä Vantaalle.

– JyPK teki hienon kaukovedon paristakymmenestä metristä yläkulmaan toisella puolikkaalla ja vaikeutti meidän kovaa maalitonta painostusta entisestään. Lopussa panostimme tasoitukseen ja JyPK hyödynsi vastahyökkäyksestä läpiajon ja teki loppulukemat, summasi Kaijasilta loppulukemat.

..

TiPS avauskokoonpano:

2 Emmi Siren

3 Joanna Tynnilä

4 Oona Siren

5 Ronja Isokääntä

6 Laura Kölhi

7 Linda Kaijasilta –> 87´ Heljä Jokela

10 Jenna Topra

14 Nora Lehto

16 Henriikka Mäkelä

17 Moona Talka

23 Elli-Noora Kainulainen –> 26´ Aino Martikainen

..

Vaihtopelaajat

1 Riina Isokääntä

11 Aino Martikainen

15 Heljä Jokela

18 Waranya Chaimuk

(kuva Antti Martikainen)