Ravitsemuskoulutusta joukkueellenne?

Hyvä ravitsemus on apuna tehokkaassa harjoittelussa, palautumisessa treenin tai pelin jälkeen, ehkäisemässä sairastumisia tai rasitusvammoja sekä parantamassa keskittymistä. Kertaus urheilijan ravitsemuksen perusasioista sopisi joukkueille näin harjoituskaudella ja ennen peli- ja turnauskauden alkamista.

Treenikaudella pidettävissä koulutuksissa voidaan keskittyä enemmän yleisemmin urheilijan ruokavalintoihin. Pelikauden lähestyessä koulutuksessa voidaan keskustella myös peli- ja turnauspäivän ruokailuista.

Hyvä ikä kertoa ravitsemusasioista on esimerkiksi 14-16 -vuotiaat. Heillä on jo kokemusta urheilun ja ruokailujen yhteensovittamisesta, ja neuvonnan tarve korostuu vastuun omista ruokavalinnoista siirtyessä yhä enemmän nuorelle itselleen.


Olen peruskoulutukseltani ravitsemustieteilijä Helsingin yliopistosta, ja päivittänyt tietojani Itä-Suomen yliopistossa urheiluravitsemuksen opinnoilla. Tarjoan lähialueen juniorijoukkueille ravitsemuskoulutusta. Tapahtuman kesto on noin tunnin, sisältäen luentotyyppisen osuuden lisäksi keskustelua aiheesta. Sopiva osallistujamäärä on 15-20 pelaajaa, jolloin jää aikaa paremmin myös keskustelulle. Toki pienemmälle tai isommallekin ryhmälle koulutuksen pitäminen onnistuu mainiosti. Tapahtuman hinta on 100 e sisältäen arvonlisäveron joukkueen järjestämissä tiloissa Tikkurilassa tai lähialueella. Tilaisuuden voisi pitää esimerkiksi TiPSin toimistolla ennen treenejä, joukkuepalaverin yhteydessä, osana leiripäivää tai ihan erillisenä tapahtumana, miten vain joukkueelle parhaiten sopisi.

Kahden urheilevan nuoren äitinä (nuorempi pelaa TiPSin B-pojissa), ja matkan varrella useampia joukkueita nähneenä olen havainnut tarpeen lasten ja nuorten ravitsemusneuvonnalle. Omien poikien kuljetuskiireiden vähentyessä olen tehnyt koulutusmateriaalin juniorijoukkueita varten, ja teen joukkueille ravitsemusneuvontaa. Pitämäni koulutus koettiin hyödylliseksi JäPSin T03 joukkueen kanssa koulutusmateriaalia kehittäessäni.

 

Maria Valtonen, MMM (ravitsemustiede)

www.a-markkinointi.fi/urhrav.html